Svar på spørgerunden

Lidt om plads og køn..

Plads

Jeg blev gjort opmærksom på et emne af en læser, som jeg gerne vil uddybe lidt. En mands plads og hvad man tænker, når man hører om barnets køn. Jeg er ret sikker på, at det ikke er et emne, der kommer op efter man har fået kønnet at vide, på trods af at jeg er helt sikker på, at der sidder frustrationer og skuffelser som aldrig rigtig får taletid.

Jeg tror rigtig mange fædre ønsker at få en dreng, sådan havde jeg det i hvert fald selv før jeg fik Vilja. Det er bare mere naturligt at lege med en dreng for mig som far. Det troede jeg på, men allerede nu 3 måneder inde i Viljas liv, ved jeg slet ikke hvorfor vi mænd går rundt og ønsker os minimes. Drenge er så meget fucking hårdt arbejde. Når jeg ser på det energi niveau som nogle af mine bekendtes sønner har, tænker jeg tit: “Fuck my life” hvor er jeg glad for, at jeg ikke skal passe på mig selv i miniformat, som tilmed er utrættelig.

Det ændrer dog ikke på, at jeg stadig gerne vil have en dreng, men når jeg kigger ned på min datter, kan jeg slet ikke forestille mig at ønske noget andet.

Den beskyttende rolle, som de fleste mænd besidder, er jeg sikker på bliver forstærket endnu mere, når man får en pige. Jeg kan ikke sammenligne, for jeg har ikke en søn og jeg er da også sikker på, at man ikke elsker en pige højere. Min rolle i hele det her familiehierarki har altid været at beskytte, omfavne og skabe tryghed via størrelse og styrke. Min rolle har altså altid været at passe på Viljas mor. Mand holder om kvinde. Jeg er udmærket godt klar over, at det sikkert er krænkende for nogen ligestillingsnisser og jeg er også ganske fucking klar over, at der ikke er bjørne, dinoer eller andet vildt i Sydhavnen som jeg skal værne Denise overfor. Det er tankegangen. Jeg kan godt lide at være “manden” og jeg er så heldig, at Denise deler de samme værdier.

Jeg kan godt forstå nogle af de syge frustrationer, der måtte opstå for en mand, når man så gerne vil passe på og gøre ved, og der i den anden ende står kosten med høje hæle og skriger lungerne fulde af Pussy cat dolls “I don’t need a man”! Så her er et godt råd: Vær din mands kvinde! Gør i det, så åbner der sig en helt ny form for dialog, for så føler manden også, at han har en rolle i et ellers stærkt domineret forhold. Nej det er aldrig sådan, at det er “lige”. Jeg ved, i elsker at tale om, hvor “lige” det er, men så sæt lige manden i røret, så mødes vi under et par elefanter på bodegaen og så kan jeg ellers godt fucking melde op, at der er hul i jeres alibi.

Da jeg fandt ud af, at jeg skulle være far til en pige, blev jeg overvældet af den opgave, jeg havde givet mig selv. At passe på, beskytte ikke bare en, men to vidunderlige piger. Ja mor kan da godt klare sig selv, den er jeg helt med på, men da Vilja kom til verden, så var der kun to mennesker i hele verden, der skulle passe på hende. Og en af de personer var og er mig. Far. Vilja er lille, smuk og skrøbelig og det vil hun i mine øjne nok være resten af mit liv. Og derfor vil mine stenalderværdier altid være en del af mig, fordi jeg skal passe på hende.

Jeg er helt sikker på, at de samme værdier gør sig gældende for en søn og jeg håber at jeg en dag får lov til at mærke den følelse, for min søn. Men indtil da, så har jeg fundet ud af en ting. Lige meget hvad fuck jeg ønskede eller havde forventet mig, så faldt det hele til jorden, fordi den følelse, der ramte mig ved første blik af Vilja, slettede alle tvivl og tanker omkring køn.

Var i overraskede, skuffede og vigtigst af alt, talte i sammen om det?

41 kommentarer

 • Camilla

  Vi valgte ikke at få kønnet at vide til scanningerne. Og jeg ville nok helst have en pige – af meget samme årsag som du gerne ville have en dreng; jeg kendte til det med at være pige. Som enebarn i en familie uden småbørn havde jeg ikke rigtig nogle ideer om hvordan jeg skulle håndtere en dreng . Så det var egentlig nok en fordel at vi ikke vidste kønnet, for jeg glædede mig og kunne forestille mig begge situationer gennem hele graviditeten. Nu bliver vores lille dreng et år på søndag og jeg kan slet ikke forestille mig at have fået noget andet end ham. Da han blev født var han bare min baby jeg skulle passe på og jeg elskede ham. Og i dag glæder jeg mig da helt vildt til at se min lille basse vokse op, prøve at sparke til en bold for første gang, gå med farmand (og måske mig, hvis jeg er heldig) i garagen og alle de andre skønne ting der kommer. 🙂

  Og fedt emne at tage op. Tror vi er mange der har en Forestilling og ide om hvilket barn man helst vil have, og endnu flere der ikke tør sige det højt. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak for de søde ord Camilla.

   Det er jo helt sygt ikke at få kønnet at vide. Kudos! Det kunne min nysgerrighed sku ikke holde til haha 😉

   Selvfølgelig er jeres dreng lige præcis den han skal være!

   God aften

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Smukke tanker!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Miriam

  Jeg kan godt forstå den måde du tænker på. Og synes kun det fedt at du virkelig gerne vil vise at du vil beskytte dem du elsker! Ja de fleste kvinder/piger kan nok godt klare sig selv idag, men hvem vil ikke gerne have en mand der passer på en ? 😉

  Da jeg var gravid var jeg 100% sikker på at vi skulle have en dreng.. Men skanningen viste “uden tap” og blev faktisk lidt skuffet.. Men jeg vendte mig til tanken og glædet mig selvfølgelig til at møde min lille pige.. Og idag 4 mdr. efter fødsel ville jeg ikke bytte hende for noget andet i verden 🙂

  PS. Hun er nu begyndt at bruge sut 🙂 yes! (Dit tidligere indlæg gav mig mod til at prøve suttetræning igen)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • YES YES YES! Fedt at du kunne bruge sutteguiden til noget!

   Fuck hvor fedt!

   Og hvor dejligt at i har en lille pige 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Ååååh et fint og ærligt indlæg <3

  Fik næsten kuldegysninger mens jeg læste det .. Hvor kan man bare mærke din kærlighed til Vilja helt ud på den anden side af skærmen 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak Stine.

   Hvor er du bare uendelig dejlig at skrive så pæne ord. Jeg bliver helt varm 😉

   Rigtig god aften!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maiken

  Før vi fik kønnet at vide, var jeg af en eller anden grund helt sikker på, at jeg venter en dreng. Jeg sagde det enkelte gange til min kæreste, men gjorde ikke noget stort ud af det, og tænkte at jeg nok var lidt fjollet. Alligevel var min kæreste ret vild med tanken om den dreng der. Han har ingen søstre, og har ikke haft meget med små børn at gøre. Han dyrker kampsport og træner også andre, og der er det oftest også drenge, han møder. Og vi fik da også senere bekræftet, at det er en knægt, der ligger og bobber rundt derinde. Og jeg tror ærligt, at manden blev lettet. Ikke stolt eller glad (det var han jo allerede over det faktum, at han havde gjort mig gravid og at vi skal have et barn – det gav åbenbart et boost til hans mandighed…), men lettet over at der kommer noget bare lidt relaterbart til verden her om et par måneder, når nu konceptet omkring spædbørn er noget helt nyt for ham. Han går og snakker meget om fars dreng, og hvordan de to bare skal lægge hele verden ned sammen, og hvordan knægten selvfølgelig også skal dyrke kampsport, hvis han vil.
  Han var blevet mindst lige så glad for beskeden om at jeg ventede en pige. Men det havde sgu nok skræmt ham lidt, tror jeg;) Omend jeg er sikker på, at han, som dig, ville blive lige så overvældet af kærlighed til en datter, som til en søn.

  Og jo, han får lov at lege stor og farlig mand, og vi trives begge godt med det. Jeg kan da det meste selv, men jeg har stadig brug for hjælp til at åbne mine syltede rødbeder, og jeg vil også gerne passes på og have et par brede skuldre at læne mig op ad og gemme mig bag.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Vi valgte ikke at vide kønnet. Eller min kæreste ville ikke vide det, da han netop ikke ville pådutte sig selv eller barnet nogen rolle på forhånd. Det synes jeg egentlig var en rigtig fin grund.
  Jeg ville gerne have en pige, det blev en dreng. Men I guder hvor kunne jeg ikke forestille mig noget andet end at være drenge mor:) jeg var nervøs for om jeg ville kunne lege med ham og have et stærkt bånd til ham. Men det kan jeg. Jeg er hans mor, og det giver som du skriver, et bånd og opgave der er kønnet fuldstændig underordnet. Når det er sagt så vil jeg da gerne prøve at have en pige.
  Tak for en skøn anderledes og velskreven blog

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hold da op, den spænding ville jeg slet ikke kunne holde ud 😉 Kudos!

   Men det løser selvfølgelig problemet med de tanker man går rundt med. Dog popper der sikkert andre op, som man skal kæmpe med. Nysgerrighed er nok en af dem 😉

   Tak for de søde ord Anne.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • GitteS

  For mit eget vedkommende kunne jeg på ingen måde forestille mig at få en dreng, da jeg ventede vores første barn. I min fantasi om en familie var vi altid mor, far og to piger, ligesom min søster og jeg. Derfor fik jeg en tidlig kønsscanning, for at kunne forberede mig mentalt, hvis det blev en dreng. Det var en pige og jeg var lettet, ærligt talt.
  Min mand havde ikke rigtig nogen holdning, men beskyttertrangen trådte i kraft med det samme, og lever stadig i bedste velgående idag, og stakkels den unge der springer vores datter over i køen på legepladsen, for så står farmand klar med haglgeværet 😉

  Vores andet barn var en dreng, jeg havde det på fornemmelsen, så den tidlige scanning bekræftede det blot, og der var ingen krise udover tanken om at jeg nu skal til at lege med biler i stedet for dukker, og se åndsvagt tegnefilm om biler i stedet for søde film om prinsesser 😉
  Da min mand fik kønnet af vide voksede han lige 5 cm ekstra af stolthed, det var så sjovt at se. Han elsker vores datter ingen tvivl om det, men at få en søn, wow 🙂

  Jeg tror fuldt og fast på at der er lidt ekstra stolthed i at kunne producere en mini-me, ikke ekstra kærlighed, bare et øjebliks stolthed både for kvinder og mænd 🙂

  PS. Håber ikke min søn bliver en mini-me af min mand, det har jeg ikke nerver til 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michael

  Hold nu kæft den ramte sku med godt 🙂

  Jeg var da også 100% jeg fik en dreng, og det skulle være en dreng!

  Men er ret sikker på det er en pige vi har valgt at kalde Josephine, og forhelvede da hvor jeg elsker den lille terrorist 🙂

  Vi har mange gange snakket om, hvis det er en dreng som tisser når man skifter, ja så kan der stå en fin stråle lige op i luften/ansigtet/trøjen, men det er jeg sluppet for.. Ind til videre ;b

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak Michael, jeg er superglad for endnu en mand træder frem i lyset.

   Hahaha ja så heldig er man da med en pige 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vi håbede faktisk begge, at det ville være en pige. Måske mest min mand egentlig, fordi hans bror har to drenge og han så gerne ville være den første med en pige i familien. Det var heldigvis også en pige – men havde det været en dreng havde vi naturligvis også været lykkelige over det

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Selvfølgelig, men tak for input, det er rart at man hører at der bliver gjort en del tanker om hvilket køn man håber på. POå trods af at det ikke spiller nogen rolle når man møder sit barn første gang.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anette

  Niks, har ikke været skuffet over hvilket køn vi har fået nogle af de 4 gange vi har oplevet det, i dag har vi så 3 piger og 1 dreng, men jeg er til gengæld super lykkelig over at være så heldig også at have fået lov til at opleve hvordan det er at være mor til en dreng, en vild en af slagsen og det er anderledes, men lige så skønt som at være mor til piger

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dejligt indlæg! Og sjovt nok sidder jeg med mange af de samme følelser og tanker. Jeg blev en smule lettet over, at vi om 2 måneder venter vores 2. søn. Jeg kan slet ikke forestille mig at skulle have en datter, putte i kjoler, lave rottehaler mv., selvom jeg i forvejen har én af de drenge med meget krudt i røven og netop tænker FUCK MY LIFE!!! Men der er bare et særligt bånd mellem mor og søn, og det er jeg så taknemmelig for at få lov til at opleve igen ( selvom jeg ved, at jeg var blevet lige så lykkelig for en pige!)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak Tina. Det er rart at høre

   Fedt at du kommer med dit input. Jeg er sikker på at der er specielt bånd mor-søn imellem. Det er jeg et levende vidne på 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Hvem kan ikke li’ at blive holdt om af sin kæreste, føle sig tryg i stærke arme og vide, at han altid passer på en? Den pige, der påstår det modsatte lyver for sig selv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Da vi fik vores nr 2, var jeg så bange for at få en pige. Og det blev det selvfølgelig. Det gav et mindre granatchok. Havde set mig selv med en flok af drenge omkring mig, som sådan et kobbel ræveunget. Tror at ansvaret med at skulle være rollemodel var skræmmende, og så har jeg bare aldrig været tilpas i pigegrupper, men er mere ‘en af drengene’. Så det med at kvinder altid ønsker sig en pige, det passer ikke. Vi snakkede om det, og min mand var meget mere afslappet – det er han tit – og det hjalp jo. Har ikke tænkt mig nogensinde at sige til hende, at jeg hellere ville have haft en dreng, for som du skriver, så var hun jo lige den rigtige, da hun viste sig i verden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tanni

  Vores første fødte er en pige, min mand har altid ønsket sig en pige, men ville bestemt ikke være skuffet over en dreng. Så han blev rigtig glad. Jeg var fuldstændig ligeglad jeg skulle have et barn, og det var det vigtigste for mig 🙂
  Vores andet er en dreng, denne gang var jeg sikker på det var en dreng, helt uden at have fået det bekræftet. Jeg ved ikke om jeg helt underbevidst har ønsket det, eller hvad. Men nu har vi en af hver, og jeg syns det er SÅ fedt at se hvor stor forskel der er på udviklingen, selvom vores søn har nogle skavanker.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Min datters far var SIKKER på at han skulle have en lille Oluf (som OM jeg nogensinde var gået med til det!) og ville slet ikke høre tale om at det kunne være en pige, så da vi til scanningen fik at vide at det var en pige, var han stille et øjeblik og sagde så: “Du maler IKKE børneværelset lyserødt!” Og siden da har han været lykkelig. Kamma er også helt klart fars pige 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maj

  Først vil jeg gerne tilkendegive, at du har en rigtig skøn blog, og det er dejligt at flere mænd er trådt ind i denne del af blogland, det giver et vidunderligt nuanceret billede af at være forældre!
  Dernæst undres jeg lidt over, at du ikke kan forstå hvor mænd vil have en mine-me, fordi du kan se hvor energiske drenge er, og du ikke ville passe dig selv i miniformat – for nu er Vilja jo kun 3 mdr gammel, men hun kan jo sagtens have arvet din personlighed 😉 jeg er mor til en af de der krævende drengebørn, han bliver to til december, at han er nærmest en forlængelse af mig mht reaktionsmønstre, temperament og personlighed gør det SÅ meget nemmere for mig, at relatere til ham, hvis det giver mening! Og selvom Vilja bliver en nem og sød lille pige, så skal der alligevel noget til, før man kan følge med de tumlinge, ha ha ha…
  Jeg håber ikke du tager det som kritik, men vi hører bare altid for Tristans energi niveau, og mange med spædbørn kigger på i rædsel og har nærmest ondt af os, fordi vi ikke har et roligt og “nemt” barn, men jeg er mega stolt af at have et barn med SÅ megen gå på mod i livet, som frygtløs kaster sig ud i alting, og er tillidsfuld over for alle (de skal lige ses an, men det tager aldrig lang tid), det giver mig en ro og en formodning om, at ham der – han skal nok klare sig!

  Det er ikke helt det du efterspurgte, og måske jeg kørte lidt ud i en tangent, håber det er okay 😉 hav en dejlig aften med dine smukke piger!

  – Maj

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Åhh tak for de søde ord Maj.

   Det er selvfølgelig rigtig, men jeg tror hun har meget fra sin mor. Hun er så stille, smilende og elskelig 😉

   Alle sammen mors kvaliteter.

   Hvis Vilja får samme temparement og energi som jeg havde ja så står vi nok i samme balje med brok. Det er bare at smile og sige “fuck it”. Det helt går nok, sålænge der er kærlighed og smil på båden 😉

   Rigtig god weekend Maj.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tak for indlægget. Jeg begyndte at læse kommentarerne, men der er jo så mange 🙂 Jeg er ny og begejstret læser.
  Jeg har altid følt (ubevidst), at “baby er lig med pige”. Vi har virkelig mange piger i min familie – jeg er vokset op med to søstre, og jeg har 10 niecer og kun 5 nevøer (medtalt mandens). Og så viste scanningen dreng. Jeg var ikke egentlig skuffet, bare lidt rådvild. Hvad vil det sige at have/være dreng? Hvordan skal jeg forholde mig til det? Hvordan skal jeg opdrage ham? Hvad vil det sige at være dreng/mand i dag? Indtil videre (han er 2,5 år) er det vist det samme som en pige. Han elsker biler, fly, tv, at hoppe, danse og synge. Mit barn nr. 2 er også en dreng (1 år om to uger). Og nu er jeg drengemor. Jeg får aldrig en pige (hun skulle have heddet Edith og være både sej og feminin og gå i NoaNoa-tøj). Jeg bliver aldrig mormor. Men det betyder ikke, at mine drenge er ens. Nr. 1 er følsom (muligvis såkaldt “sensitiv”), elsker at sidde med perleplader, film og andre stillesiddende aktiviteter. Nr. 2 kan gå ved 11 mdr., han græder aldrig, når han falder (jo, nogle gange, i vrede) og er en rigtig krudtkarl. De er forskellige som nat og dag og beviser bare, at børn er børn, og ikke så meget køn. Men det ændrer ikke ved, at jeg stadig ikke helt ved, hvad det vil sige at have eller være en dreng.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Velkommen til Sanne-Maria

   Det er jo det, børn er børn, og dejlig ei alle støbninger. Det er bare oom at melde sig ind i kampen 😉

   Tak for dit input og rigtig god weekend.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille Dahl Holsøe

  Vi fik kønsscanning i uge 16. Ventede tvillinger efter fertilitetsbehandling og havde glædet mig til at få deres køn af vide. Min mand gættede på to piger og jeg på en dreng og en pige 🙂
  Jeg fik ret!
  Min mand har altid drømt om at få sig en pige, ved egentlig ikke hvorfor 🙂
  Desværre har vi mistet vores søn Kristian pga. for tidlig fødsel og en masse komplikationer i uge 25+3. Vi har heldigvis stadigvæk vores fatter Emilie.
  Tak for en helt igennem skøn blog 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak for de søde ord Pernille.

   Jeg er ked af at høre i ikke længere har jeres søn ;/

   Ha en rigtig god weekend 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Hvor er det bare fuldstændig gåsehuds-agtig godt skrevet. Da jeg ventede vores første barn var jeg 100 % sikker på, at det blev en dreng. Vi kunne ikke få kønnet af vide til misdannelsesscanningen, men da vi begge er meget nysgerrige, så bestilte vi en kønsscanning i uge 27. Til min store overraskelse ventede jeg mig en pige og jeg blev ærligt talt lidt skuffet. Jeg synes på en eller anden måde at piger har det lidt sværere end drenge i opvæksten (forudtaget I know), og derfor tænkte jeg at det ville være lettere med en dreng. Så kom vores lille pige til verden og jeg kunne selvfølgelig ikke forestille mig et andet barn end lige præcis hende. Da jeg blev gravid igen ville jeg gerne have en pige mere. Vores første pige var en præmie-baby og jeg tænkte derfor, at en pige derfor ville være dejligt velkendt. Til misdannelsesscanningen blev det bekræftet, at det var en pige vi ventede os og jeg var lykkelig – i 5 min. – for vores lille pige havde en massiv hjertefejl og ville derfor aldrig få et normalt liv – hvis hun da overhovedet ville overleve graviditeten eller fødslen. Jeg fik en abort i uge 20, hvor jeg fødte en lille, smuk, velskabt pige på 200 gram, som desværre ikke skulle blive hos os. Vi havde ikke et pigenavn parat til scanningen, så vi kalder hende Hjerte <3 Da jeg blev gravid igen var jeg 100 % sikker på at det blev en pige, både fordi det var mit ønske, men også fordi at det var jo det vi "producerede" 🙂 Til vores store overraskelse fik vi i uge 16 af vide, at der lå en lille dreng og bobbede rundt i maven. Min første følelse var skuffelse, men den følelse blev umiddelbart efter afløst af en enorm glæde på min mands vegne, for hans kommentar var "jeg anede ikke hvor meget jeg ønskede mig en dreng før i dette sekund" <3.
  Tak for en skøn og vedkommende blog.
  Kh Rikke

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Åhh tak Rikke.

   Jeg er ked af jeres tab, men jeg er sikker på at der er masser af kærlighed hjemme hos jer 😉

   Rigtig god dag.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • stinna

  Har først for nylig set din blok – den ku jeg vist godt blive afhængig af 🙂
  Herhjemme har vi begge gange ikke ønsket at kende kønnet. Første gang fik vi en pige, og jeg har aldrig set min mand så stolt – kan virkelig genkende det du skriver om at passe på sine piger.
  2 gang ønskede min mand sig endnu en pige, hvor jeg var knap så opsat på om det var en dreng eller pige. Da vores søn blev født kan jeg huske jeg kiggede på min mand med et nærmest nedslået blik og kunne fortælle at det var en dreng. Jeg havde forestillet mig at han blev skuffet, men jeg tog heldigvis fejl. En fars stolthed er man aldrig i tvivl om 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisbet

  Nu sidder jeg sgu da her med en tåre i øjenkrogen.. Så fint indlæg, tak fordi du deler.
  Jeg faldt ret tilfældigt over bloggen for en uges tid siden, og på trods af status som barnløst pigebarn i slut 20’erne, er jeg nu en trofast læser.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Svar på spørgerunden