Viljas første juletræ

Hvor holder i Juleaften og hvad skal der proppes ned i svælget?

FarundefilterJul

Efter jeg har fået Vilja, er julen blevet en smule mere kompleks. På den superfede måde, men samtidig står jeg overfor et kæmpe ansvar!  Lad os starte med kompleksiteten. Før Vilja kom til, så holdt vi jul hver for sig, som er ganske normalt, tror jeg. Jeg med min moder og Denise med hele sit sydhavnsslæng. De sidste mange år er Denise så troppet op hos min mor om aftenen, så vi sammen kunne vågne op til min fødselsdag og et fabelagtigt morgenbord, som jeg altid har fået på min fødselsdag, lige siden jeg kan huske. Den tradition bliver ikke lavet om foreløbigt!

Men nu skiftes vi til at holde jul. Med Denises familie den 24. december i år, og den 23. december med min mor. Og sådan roterer det.  Men for første gang i år skal VI holde det hjemme i Rødovre. Og der er julestemning, julepynt og juletræ!

Men..

Hvad helvede skal vi spise og hvordan tilberedes det? Jeg var klar tilhænger af at bestille udefra. En juleanretning, der kan nydes uden al besværet. Men er besværet ikke det hele værd, når og hvis det lykkedes? Og er det ikke en del af julen, at stå fuldstændig afsporet i total panik med en and i den ene hånd og kartofler i den anden.

Hvis jeg kigger tilbage på min barnejul er det PRÆCIS hvad der hjalp til, at julen var en fuldstændig fucking fantastisk tid da jeg var barn, altså udover gaverne.. Bevares. De voksne, især min bedstemor stod i køkkenet, duften af hjemmelavede godter, steg og en bestemt duft af bedstefars cigarer, i alle husets hjørner skabte en helt unik og speciel stemning.

Det vil jeg også gerne give Vilja. Og vi starter den 23. december! Jeg er bare så uendelig langt bagud, og Denise er i panik fordi hun har fået ansvaret for at opfylde mine lidt overdådige tanker om Jul på tårnvej.

Jeg har bestemt, at vi skal have And, steg, kartofler, brun sovs, rødkål og til dessert, endnu en hjemmelavet ret, nemlig risalamande med kirsebærsovs. Men jeg ved overhovedet ikke hvad jeg har rodet mig ud i, jeg fatter så lidt af madlavning, men har ambitioner som en Michelin kok!

Så her er en bøn: Hvor er de gode juleråd til madlavningen?! Alt modtages med kyshånd, og så vil jeg da gerne høre hvad jeres juleaften skal bestå af?

Glædelig jul alle sammen!

”shit fuck fuck”..

19 kommentarer

 • Trine

  Ang. Risalamanden så sørg for at den er helt kold, inden fløden kommer i, eller bliver det noget værre noget (: ..
  Vi plejer at købe andebryster istedet for en hel and. Da vi syntes at der er meget mere kød på dem end på en hel (: og dem laver vi bare i ovnen ..
  Medisteren kan du også lave i ovnen – 15 min på hver side og lige en tur på panden i 2-3 min på hver side, så for du den sprød

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Tjek valdemarsro blog ud og den er hjemme

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • NanO

  Ha!!! Held og lykke. Nej, det skal nok gå. Vi har holdt jul selv de sidste par år med and og hele halløjet. Kan I ikke uddelegerer lidt? Så din mor f.eks. Kommer med ris a la mande? Så køb et glas rødkål og et glad kartofler til de brunede, og giv den max gas med resten. Så kan I jo bare steppe langsomt op næste år og til sidst blir I pros.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Jeg har en fuldstændig fantastisk opskrift på risalamande!

  Ingredienser:
  130 gram grødris
  1 liter mælk Sødmælk
  3 til 4 tsk. vanillesukker
  50 – 100 gram smuttede hakkede mandler
  2 – 4 spsk. sukker
  ca. 8 dl piskefløde

  Fremgangsmåde:
  1: Smør en tykbundet gryde med smør. Bring mælken i kog. Drys risene i under omrøring. Dæmp varmen. Læg låg på gryden. Kog grøden ved svag varme i ca. 50 minutter, rør af og til i gryden ( du skal gøre det tit og holde øje med det, ellers brænder det på ). Når risene er kogt, slukkes for varmen, der tilsættes nu vaniliesukker og sukker, og risene sættes til afkøling. Gerne til dagen efter!

  2: Rør den nu kolde grød med mandler, smag til med evt ekstra, vanillesukker. Pisk fløden til skum i en skål for sig selv. Vend den i grøden, som nu sættes kold, indtil den skal serveres.

  Og så vil jeg anbefale at lure lidt på langtidsstegning af jeres kød

  Her er en uundværlig video om hvordan du laver awesome brunede kartofler:
  https://youtu.be/LYoJ14RIIhs

  Herhjemme skal min datter på 10,5 mdr opleve sin første jul. Vi har valgt at holde det hjemme og så kommer hendes farmor og mormor. Menuen lyder på flæskesteg og nøddesteg, brunede kartofler, sovs osv. Og så selvfølgelig risalamande

  Glædelig jul og tak for en fantastisk blog!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Skal I holde jul alene, eller får I gæster? Hvis I får gæster, så uddeleger! Men sørg selv for anden, det er den der dufter af jul! (Husk at tag den op i god tid og undersøg stegetidenen på den)
  Skriv en overskuelig indkøbsseddel, lav risengrøden dagen før. Skræl kartofler dagen før. Lav alt hvad der kan laves i forvejen.
  Og husk at gemme andefedtet til sovsen☺☺
  Løgismose har lavet en idiotsikret sirup til brunede kartofler (har ikke smagt den, men den ser god ud)
  Og så bare ro på, nyd det! Og pyt med at tidsplanen skrider og I kommer til at spise lidt senere (been there, done that)
  God jul til jer!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Min tyrkiske (og muslimske) mand står for julemaden i år, som vi holder hos os selv, og kun sammen med min mor og vores datter. Meget lille forsamling, men bliver hyggeligt og bliver lidt spændende at holde jul for første gang med min mand, da han de andre år har været i Tyrkiet. Heldigvis er han en god kok, så mon ikke han kan finde ud af at lave julemad;-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Janne

  Hvis det skal være nemt:
  Steg anden og skær den ud dagen i forvejen (varmes på dagen) (evt. andebryster på dagen)
  Lav sovs dagen i forvejen og varm på dagen.
  Køb glas kartofler til de brunede.
  Og skræl de hvide en dag i forvejen og opbevar i vand på køl.
  Køb risengrød færdig lavet i de der ruller og bland med de dele mandler og flødeskum I kan lide/ikke lide.
  Medister kan købes færdig hos slagter og varmes.
  Flæskesteg kan man gøre det samme med.
  Hvis I mangler svær så køb extra ved slagteren.
  Dæk bord aften i forvejen.
  Få gæster til at bringe småkager (eller køb dem ved bageren og LYV for gud skyld om det)
  Marcipan, kan også købes, mases lidt/ extra pyntes hjemme, og voila hjemmelavet igen.
  Rødkål kan købes færdig lavet og skal bare varmes.

  Ovenstående fungerer når der ikke er meget tid eller gidsomhed. Og det fungerer ganske udenærket når familien først har fået en julebryg og snaps, så er der ingen der ligger mærke til noget.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hahhaha, jeg må proppe Denise og Bedste med julebryg, så de glemmer min uagtsomhed i køkkenet. Tak for de gode råd og god jul.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • sarah

  har i plads i ovnen til både steg og and? ellers kan anden laves dagen før.
  skindet bliver lækkert sprødt hvis i så smørre den med andefedtet og putter den 15 min i ovnen inden servering. der skal stegen alligevel hvile.

  angående stegen. så rids den, gnis den ind i salt, læg den med sværen ned af og put ca 1 cm vand i bunden af fadet. ovnen skal være på over under varme. lad den stå 30-45 min. tag stegen ud. vend den, sørg for sværen er nogenlunde lige, brug evt folie til at rette ud, og så igen 30-40 min. de sidste 30 min skal være på varmluft. så får i sprøde lækre svær 😀

  lav maden i løbet af dagen så i ikke bliver maks stresset. kartoflerne kan f.eks godt stå færdige i 2 timer i en gryde med låg pakket ind i aviser og en dyne. de er stadig lækre og varme når de kommer på bordet. gem vand fra kartoflerne og fedt fra and eller steg til sovsen. begge dele på en gang bliver også ret lækkert. og brug evt tyttebær for lige at give den der bi smag af sødme.

  glædelig jul fra os til jer

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Magda

  Fyldt kalkun, brun kartofler (og lidt hvide), rødkål, ribsgele,brun sovs, franske kartofler og ofc ris a la mande til dessert (løgismoses kirsebærsauce er bedst, for den har jeg lavet) og så som den før mig skriver, start dagen før, jeg koger og piller kartoflerne til de brune kartofler dagen før, kog tidengrøden dagen før, smut og hak mandlerne dagen før, (gå i panik dagen før, så er det overstået) og så brug laaaaang tid på anden, kalkunen er i ovnen herved fire timer her, kig til den ofte, og husk at trække vejret. Af hensyn til ungerne så starter de dagen med en gave (ellers fatter de brik af hvad de har fået) og så danser vi om juletræet og kører gaveræs om eftermiddagen ellers står vi med tre pisse trætte unger midt i ris a la manden og så får de ikke pakket gaver op og alt det der.husk julemusik, det er top hyggeligt (and is all else fails er der fake pejs på Netflix, tre fucking episoder endda ) håber i får en fantastisk jul

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tim

  Følg den skaldede kok’s opskrifter/guide på BTs hjemmeside, så kan det squ ikke gå galt, taler af erfaring.
  Eller tag på golfbanen i en 5-6 timer, og sats på andre har fixet menuen. (Kan dog ikke anbefales, taler ligeledes af erfaring)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Viljas første juletræ